Sałatka „Samo zdrowie”.
Materiał Edukacyjny, Autor: Joanna Niśkiewicz , Szkoła Podstawowa im. Polskich Sportowców w Tarchałach WielkichPoziom nauczania |
0/5
W czwartek 19 października uczniowie klasy II podczas zajęć przygotowali warzywną sałatkę. Klasa wypełniła się zapachami warzyw i przypraw. Każdy z uczniów z wielkim zapałem obierał i kroił marchewki, ziemniaki, jajka, ogórki. Podczas pracy ujawniły się kulinarne talenty.
Po zakończonej pracy nastąpiła długo wyczekiwana degustacja przyprawionych zgodnie z indywidualnymi gustami sałatek. Wszystkie dzieci zgodnie stwierdziły, że ich dzieła są przepyszne.
- Edukacja wczesnoszkolna (I-III)
Edukacja wczesnoszkolna
Podstawa programowa
Cele ogólne:
W zakresie fizycznego obszaru rozwoju.
Uczeń osiąga świadomość zdrowotną w zakresie higieny, pielęgnacji ciała, odżywiania się i trybu życia.
W zakresie fizycznego obszaru rozwoju.
Uczeń osiąga umiejętność wykorzystania własnej aktywności ruchowej w różnych sferach działalności człowieka: zdrowotnej, sportowej, obronnej, rekreacyjnej i artystycznej.
W zakresie społecznego obszaru rozwoju.
Uczeń osiąga umiejętność tworzenia relacji, współdziałania, współpracy oraz samodzielnej organizacji pracy w małych grupach, w tym organizacji pracy przy wykorzystaniu technologii.
Treści nauczania:
Uczeń dba o higienę oraz estetykę własną i otoczenia.
Uczeń przygotowuje posiłki służące utrzymaniu zdrowia.
Uczeń wymienia wartości odżywcze produktów żywnościowych; ma świadomość znaczenia odpowiedniej diety dla utrzymania zdrowia, ogranicza spożywanie posiłków o niskich wartościach odżywczych i niezdrowych, zachowuje umiar w spożywaniu produktów słodzonych, zna konsekwencje zjadania ich w nadmiarze.