Sałatka „Samo zdrowie”.
Materiał Edukacyjny, Autor: Joanna Niśkiewicz , Szkoła Podstawowa im. Polskich Sportowców w Tarchałach Wielkich| Poziom nauczania |   | 




 0/5
 0/5W czwartek 19 października uczniowie klasy II podczas zajęć przygotowali warzywną sałatkę. Klasa wypełniła się zapachami warzyw i przypraw. Każdy z uczniów z wielkim zapałem obierał i kroił marchewki, ziemniaki, jajka, ogórki. Podczas pracy ujawniły się kulinarne talenty.
Po zakończonej pracy nastąpiła długo wyczekiwana degustacja przyprawionych zgodnie z indywidualnymi gustami sałatek. Wszystkie dzieci zgodnie stwierdziły, że ich dzieła są przepyszne. 
					
					
- Edukacja wczesnoszkolna (I-III)
Edukacja wczesnoszkolna
							Podstawa programowa
								Cele ogólne:
								W zakresie fizycznego obszaru rozwoju.
Uczeń osiąga świadomość  zdrowotną  w  zakresie  higieny,  pielęgnacji  ciała,  odżywiania  się i trybu życia.
W zakresie fizycznego obszaru rozwoju.
Uczeń osiąga umiejętność  wykorzystania  własnej  aktywności  ruchowej  w  różnych  sferach działalności człowieka: zdrowotnej, sportowej, obronnej, rekreacyjnej i artystycznej.
W zakresie społecznego obszaru rozwoju.
Uczeń osiąga umiejętność  tworzenia  relacji,  współdziałania,  współpracy  oraz  samodzielnej organizacji  pracy  w  małych  grupach,  w  tym  organizacji  pracy  przy  wykorzystaniu technologii.
Treści nauczania:
						Uczeń dba o higienę oraz estetykę własną i otoczenia.
Uczeń przygotowuje posiłki służące utrzymaniu zdrowia.
Uczeń wymienia  wartości  odżywcze  produktów  żywnościowych; ma  świadomość znaczenia  odpowiedniej  diety  dla  utrzymania  zdrowia,  ogranicza  spożywanie posiłków  o  niskich  wartościach  odżywczych  i  niezdrowych,  zachowuje  umiar w spożywaniu  produktów  słodzonych,  zna  konsekwencje zjadania  ich w nadmiarze.
 
						 
							 
						 
						 
								 
								 
								 
								 
										 
										 
										 
										 
										
 
					 
				