Nasze szkoły na planie filmowym - Szkoła na widelcu w Dolinie Baryczy
Aktualności, Autor: Stowarzyszenie "Partnerstwo dla Doliny Baryczy" , Stowarzyszenie "Partnerstwo dla Doliny Baryczy"Smaczna i zdrowa edukacja z Grzegorzem Łopanowskim na planie
filmowym. W czwartek 24.06.2018
uczniowie, rodzice i nauczycie z
milickich szkół (realizujących program owoce i warzywa w szkole) uczestniczyli w warsztatach edukacyjno –
kulinarnych organizowanych przez Fundację Szkoła na widelcu na zamówienie
FABRYKI KOMUNIKACJI SPOŁECZNEJ w ramach filmowej produkcji realizowanej dla
KOWR.
Uczniowie kl. IV z Społecznej Szkoły im Astrid Lindgren oraz kl. V Szkoły
Podstawowej nr 2 w Miliczu brali udział w
nagraniu materiału filmowego z
warsztatów prowadzonych przez propagatora zdrowego żywienia najmłodszych, przesympatycznego
Grzegorza Łapanowskiego. Dzieci miały
możliwość odkrywania nowych przepisów np. na wegetariański smalec J czy samodzielnego przygotowania
prostych sałatek. Tematem odcinka były
przetwory mleczne, owoce i warzywa jesieni. W serwowanych potrawach nie
zabrakło produktów certyfikowanych
znakiem Dolina Baryczy Poleca tj. przetworów owocowych z Chaty Łaniaków, owoców
gospodarstwa Pochyła, kiszonek z
gospodarstwa Sznajder z Karnic, miodów z gospodarstwa Gucio z Sośni, pysznego
Komyśniaka z Piekarni Gądkowice, żytniego pieczywa z Piekarni Familijnej. Dla dzieci został przygotowany smaczny poczęstunek z produktów regionalnych. Nie
zabrakło też ryb słodkowodnych – największego bogactwa Doliny Baryczy tym
bardziej, że nagranie odbyło się w Rudzie Sułowskiej na tarasie Restauracji 8
Ryb.
Z warsztatów powstanie jeden z czterech (odpowiadającym porom roku) 23 – minutowych odcinków będący materiałem szkoleniowym i edukacyjnym dla Dzieci, Rodziców i Nauczycieli. Materiał będzie dostępny na płytach DVD i w Internecie, być może TV.
Szkoły biorące udział w nagraniu realizują do 2014 r. program Edukacji dla Doliny Baryczy, tematyka powstających filmów wpisuje się w palny programu Edukacji dla Doliny Baryczy na kolejny rok szkolny – celem którego będzie m.in. edukacja dotycząca świadomych zakupów przyczyniających się do zachowania specyfiki obszaru w krótkim łańcuchu dostaw.
Warto uczyć i tym, że zakupy lokalnych produktów przyczyniają się do zmniejszenia emisje spalin (nie ma konieczności dowożenie na duże odległości), zmniejszenia ilość odpadów (nie ma potrzeby dodatkowego opakowywania produktów), zachowania bioróżnorodności gdyż tradycyjne rolnictwo, leśnictwo i rybactwo przyczynia się do zachowania specyfiki obszaru. Zakupy u lokalnych przedsiębiorców przyczyniają się do rozwoju przedsiębiorczości a wiec zachowanie i tworzenia nowych miejsc pracy i to nie tylko branży turystycznej.