BAZA EDUKACYJNA

Przedszkole

Klasy I-III

Klasy IV-VIII

Ponadpodstawowe

Dorośli

Lis

Baza Wiedzy / WIE, Autor: Łukasz Ryłko , Stowarzyszenie "Partnerstwo dla Doliny Baryczy"
 0/5
Lis (Vulpes vulpes)


Lis (Vulpes vulpes)

 

Opis: Pospolity przedstawiciel psowatych. Osiąga długość 60-90 cm, ogon 35-40 cm. Masa około 7 kg. Krótkie łapy, głowa szeroka, pysk wydłużony, wąski i ostro zakończony. Uszy trójkątne. Długi puszysty ogon, tzw. kita. Charakterystyczna ruda barwa sierści z czarnymi wstawkami.

 

Występowanie: Zasiedla wszelkie możliwe siedliska. Mogą to być lasy, parki, ogrody, skraje miast, a nawet nadmorskie wydmy. Liczny i łatwo dostosowujący się do zmiennych warunków środowiskowych. Powszechny w Dolinie Baryczy, zwłaszcza przy drogach.

 

Tryb życia: Aktywny głównie o zmierzchu i nocą. Samotnik, jedynie w okresie rozrodczym żyje w małych grupach. Mieszka w ziemnej norze, którą najczęściej pozostawia borsuk lub wykonuje ją sam. Żywi się myszami, owadami, młodymi sarnami, zającami i ptakami, a zwłaszcza drobiem.

 

Rozmnażanie: Ruja przypada w połowie zimy. Ciąża trwa około 50 dni. Samica rodzi zwykle od 3 do 5 młodych. Już w wieku 2 miesięcy opuszczają norę. Po czym powoli zmieniają dietę na mięsną. 

SŁOWA KLUCZOWE
MATERIAŁY MULTIMEDIALNE
PODKATEGORIE
Przyroda
  2. Zwierzęta

OPINIE I KOMENTARZE  

» Zgłoś uwagi
CMS, internetART
Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję
zamknij