BAZA EDUKACYJNA

Przedszkole

Klasy I-III

Klasy IV-VIII

Ponadpodstawowe

Dorośli

Mopek

Baza Wiedzy / WIE, Autor: Ilustracje: Łukasz Ryłko, Tekst: Radosław Gil , Stowarzyszenie "Partnerstwo dla Doliny Baryczy"
 0/5
Mopek (Barbastella barbastellus)


Mopek (Barbastella barbastellus)

 

Opis: Długość 4,4 – 5,8 cm, masa 6 - 8,5 g. Uszy czarne, krótkie, szerokie, o zarysie trójkąta. Strona grzbietowa barwy ciemnoszarej, prawie czarnej, brzuch szarawy, jaśniejszy. Pysk spłaszczony, krótki i szeroki. 

 

Występowanie: Gatunek związany z terenami leśnymi, zarówno liściastymi, jak i iglastymi. W Dolinie Baryczy znany z Cieszkowa, jako jednego z największych zimowisk w kraju.

 

Tryb życia: Aktywny już wczesnym wieczorem. Niechętny do długich przelotów. W locie poluje na owady – głównie motyle nocne i muchówki. Dzień spędza schowany w dziuplach. Zimuje w jaskiniach. Hibernacja trwa około 140 dni.

 

Rozmnażanie: Samica mopka rodzi raz w ciągu roku (czerwiec) 1 lub 2 młode. W podziemiach, w których odbywa się hibernacja, pojawia się już pod koniec lata. Prawdopodobnie ma to związek z okresem godowym, który przypada jesienią i jest słabo zbadany. Maksymalny wiek stwierdzony u mopka w Polsce to 13 lat i 10 miesięcy.

SŁOWA KLUCZOWE
MATERIAŁY MULTIMEDIALNE
PODKATEGORIE
Przyroda
  2. Zwierzęta

OPINIE I KOMENTARZE  

» Zgłoś uwagi
CMS, internetART
Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję
zamknij