BAZA EDUKACYJNA

Przedszkole

Klasy I-III

Klasy IV-VIII

Ponadpodstawowe

Dorośli

Nocek duży

Baza Wiedzy / WIE, Autor: Ilustracje: Łukasz Ryłko, Tekst: Radosław Gil , Stowarzyszenie "Partnerstwo dla Doliny Baryczy"
 0/5
Nocek duży (Myotis myotis)


Nocek duży (Myotis myotis)

 

Opis: Jeden z większych krajowych nietoperzy. Długość do 8 cm. Masa 18-45 g. Charakterystyczne szerokie skrzydła. Grzbiet barwy szarobrązowej, brzuch zaś szarobiały. Uszy szerokie.

 

Występowanie: Powszechny w całej Polsce. Preferuje jasne lasy, skraje osad wiejskich. Letnie kryjówki na strychach domów i kościołów. Zimuje w jaskiniach.

 

Tryb życia: Sen zimowy spędza w jaskiniach, pojedynczo lub grupowo. Zwierzę o typowej aktywności zmierzchowej i nocnej. Odżywia się owadami, zwłaszcza ćmami i chrząszczami.

 

Rozmnażanie: Latem samice nocka dużego grupują się w tzw. koloniach rozrodczych. Samica rodzi raz do roku (najczęściej w czerwcu) jedno młode, całkowicie nagie i ślepe. Młode nocki duże stają się samodzielne po 2-3 miesiącach. Po tym czasie następuje okres godów. Do zlokalizowanych w różnych miejscach samców zlatują się samice. Wtedy następuje kopulacja. Natomiast zapłodnienie jest przesunięte dopiero na wiosnę drugiego roku. 

SŁOWA KLUCZOWE
MATERIAŁY MULTIMEDIALNE
PODKATEGORIE
Przyroda
  2. Zwierzęta

OPINIE I KOMENTARZE  

» Zgłoś uwagi
CMS, internetART
Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję
zamknij