STREFA DZIECI

BAZA EDUKACYJNA

Przedszkole

Klasy I-III

Klasy IV-VIII

Ponadpodstawowe

Dorośli

Padalec zwyczajny

Baza Wiedzy / WIE, Autor: Ilustracje: Łukasz Ryłko, Tekst: Aleksandra Wasińska , Stowarzyszenie "Partnerstwo dla Doliny Baryczy"
 0/5
Padalec zwyczajny (Anguis fragilis)


Padalec zwyczajny (Anguis fragilis)


Opis: ciało silnie wydłużone; długość ciała 45-50 cm. Ubarwienie ciała bardzo zmienne, najpospolitsza odmiana brunatna i szarobrązowa; najrzadsza i najładniejsza odmiana turkusowa. Grzbiet koloru brunatnego lub szarobrunatnego; często drobne, ciemne plamy i kropki, tworzące podłużne wstęgi. Spód ciała ciemnoszary, u samicy ciemniejszy niż u samca.

 

Występowanie: zamieszkuje obrzeża wilgotnych lasów liściastych i mieszanych, łąki śródpolne. W Dolinie Baryczy gatunek liczny, trudny do obserwacji.

 

Tryb życia: pokarm stanowią głównie dżdżownice, ślimaki, owady i ich larwy, pająki, wije. Zagrzebuje się w ściółce i runie, pod kamieniami, kłodami drewna, stosami siana; często pojawia się w pobliżu osiedli ludzkich, kryjąc się pod pozostawionymi przedmiotami. Porusza się wolno i ospale, unika miejsc silnie nasłonecznionych, stąd niechętnie opuszcza kryjówki. Aktywny głównie o zmierzchu i nocą, w ciągu dnia najczęściej po deszczu. Zimuje w podszycie i różnych kryjówkach ziemnych.

 

Rozmnażanie: okres godowy od kwietnia do czerwca. Gatunek jajożyworodny; rozwój zarodków w jajowodach samicy trwa około 90 dni. Samica rodzi 6-12 młodych o długości 65-90 mm, posiadających charakterystyczną czarną linię od głowy do ogona. 

SŁOWA KLUCZOWE
MATERIAŁY MULTIMEDIALNE
PODKATEGORIE
Przyroda
  2. Zwierzęta

OPINIE I KOMENTARZE  

» Zgłoś uwagi
CMS, internetART
Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję
zamknij