STREFA DZIECI

BAZA EDUKACYJNA

Przedszkole

Klasy I-III

Klasy IV-VIII

Ponadpodstawowe

Dorośli

Zając szarak

Baza Wiedzy / WIE, Autor: Ilustracje: Łukasz Ryłko, Tekst: Radosław Gil , Stowarzyszenie "Partnerstwo dla Doliny Baryczy"
 0/5
Zając szarak (Lepus europaeus)


Zając szarak (Lepus europaeus)

 


Opis: Długość ciała mieści się w granicach 50 -75 cm, masa ciała 3 -7 kg. Długie tylne kończyny i długie, ostro zakończone uszy. Jego ubarwienie jest zmienne – szarożółte, szaro-rude lub brązowoszare z domieszką włosów czarnych i białych. Strona brzuszna jest biała lub kremowa, spód ogona biały, końce uszu i wierzch ogona czarne. W zimie futro na grzbiecie staje się jaśniejsze dzięki domieszce białych włosów.

 

Występowanie: Zamieszkuje pola uprawne, łąki, skraje lasów. Unika dużych kompleksów leśnych. Poza okresem parkotów prowadzi samotny tryb życia. Przywiązuje się do terenu, na którym się urodził. W Dolinie Baryczy można zaobserwować przebiegające na polach pojedyncze osobniki.

 

Tryb życia: Zwierzę osiadłe. Przemieszcza się na niewielkie odległości w terenie. Poza okresem rui żyje samotnie. Latem żeruje o zmroku i o świcie. W zimie żeruje także w nocy.

 

Rozmnażanie: Okres godowy trwa od stycznia do sierpnia. Możliwe 3-4 mioty w ciągu. Średnio 6 młodych w miocie. Samice osiągają dojrzałość płciową w wieku 7 miesięcy, samce nieco wcześniej – w 5.-6. miesiącu życia. 

SŁOWA KLUCZOWE
MATERIAŁY MULTIMEDIALNE
PODKATEGORIE
Przyroda
  2. Zwierzęta

OPINIE I KOMENTARZE  

» Zgłoś uwagi
CMS, internetART
Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję
zamknij