dla kogo?
Miejsce realizacji zajęć: w sali, w terenie
WARSZTATY KISZENIA dla dzieci i dorosłych (kapusta, ogórki, buraczki, czosnek, marchew). Przygotowanie i degustacja surówek z kiszonych warzyw z gospodarstwa.
Omawiane tematy: Dolina Baryczy - moja mała ojczyzna, wpływ człowieka na środowisko, wykorzystanie zasobów naturalnych, dbanie o glebę, rola dżdżownic, segregacja odpadów, produkcja kompostu, pożyteczne chwasty (też jadalne), zdrowe odżywianie i mądre decyzje zakupowe, idea slow food, fair trade, krótki łańcuch dostaw, bezpośrednio od rolnika, w warzywniaku a nie w markecie, warzywa kiszone a budowanie odporności. Dostępne dla osób niepełnosprawnych. Wskazanie do grantów: odpowiedzialne zakupy (opakowania), świadome zakupy –krótki łańcuch dostaw, wsparcie lokalnej przedsiębiorczości, fair trade a zanieczyszczenie środowiska.
sezonowe: luty-grudzień,